Iedere dag fruit voor de leerlingen van Het Scala College
De bel van de eerst pauze gaat. Een jongen pakt een snackkomkommer en zijn vriend een banaan, samen lopen ze naar buiten het plein op. Op het Scala College is dit heel gewoon. Voor iedere leerling liggen verschillende soorten fruit en snackgroenten in bakken die ze gratis mogen pakken. Een goede ontwikkeling waar we graag meer over willen weten. Daarom gaat JOGG-regisseur Elsbeth in gesprek met Raymond Pet, directeur van het Scala College, over dit gezonde initiatief.

Jullie bieden gratis fruit en snackgroenten aan voor iedere leerling op het Scala College. Hoe gaat dit in zijn werk en waar komt dit initiatief vandaan?
Eigenlijk is het een combinatie. We boden al een tijd fruit aan voor ons personeel. Bij een verjaardag kwam standaard gebak op tafel en eigenlijk wilden we hier vanaf. Een keer rauwkost of een bakje nootjes op tafel is veel gezonder. Vanuit de vitaliteitsgedachte voor ons personeel zijn we toen gestart met fruit en snackgroenten. Hier waren we zo enthousiast over dat de gedachte ontstond dat dit ook voor onze leerlingen beschikbaar moest zijn. Op dat moment werd ook het Schoolmaaltijden programma geïntroduceerd.
Nu is de basis van het programma Schoolmaaltijden iets anders dus zijn we in gesprek gegaan om te kijken of wat wij wilden ook mogelijk was. Dit kon en zijn we afspraken gaan maken met onze uitbater van de kantines. We kunnen het op iedere locatie aanbieden en voor alle leerlingen. Dit is fijn omdat we nu zeker weten dat iedere leerling die het ook nodig heeft een stuk kan pakken.
En dan de praktijk. Hoe hebben jullie het geïntroduceerd bij de leerlingen en hoe werd het ontvangen?
We hebben eerst nagedacht hoe en waar gaan we het presenteren. Je wilt dat het vrij beschikbaar is en kinderen niet om een appel hoeven te vragen. Maar je wilt niet dat straks alles overal ligt waar het niet hoort. We kwamen tot de conclusie dat een presentatie in bakken in het zicht van de conciërges het beste zou werken en dit klopt helemaal.
In het begin hadden we een standaard assortiment en kwamen we erachter dat sommige fruitsoorten niet werken. Mandarijnen heb je veel afval van, sinaasappels heb je weer een mesje bij nodig en snoeptomaatjes vallen snel en liggen platgetrapt door de gangen. Kortom, dit was wel een trail and error, maar gelukkig was de leverancier hierin ook heel flexibel. We hebben gemerkt dat vooral de bananen en snackkomkommers erg favoriet zijn.
Naast het aanbieden van fruit hebben jullie ook een kantine. Hoe staat het daarmee qua gezond aanbod?
We hebben zeker gezond aanbod in onze kantine, maar dit is ook misleidend. Je kan 95% van je assortiment gezond aanbod hebben en de rest ongezond, wanneer vooral van de 5% ongezond assortiment gekocht wordt, kun je het dan nog een gezonde kantine noemen? Het lastige hierin is ook dat wanneer je alleen maar gezond aanbod hebt de jongeren zeker het plein af gaan naar de supermarkt of snackbar om de hoek. Dan weet je zeker dat het niet gezonder is wat ze kopen en heeft daarnaast de uitbater van de kantine geen inkomsten. We zijn kritisch hier mee bezig, maar een bepaalde balans moet er blijven.
Een gezonde schoolomgeving is heel breed. Wanneer je een beetje gaat dromen. Waar zie jij dan nog kansen liggen?
Wanneer ik droom dan drinkt ons personeel gezondere drankjes bij de weekafsluiting en festiviteiten. Alcohol is niet meer aanwezig in school. Dan bestellen we minder vaak een pizza bij avondactiviteiten en zien de leerlingen niet meer hun rokende docent aan de buitenrand van het schoolterrein. Als werkgever is dit echt balanceren, want ik wil niet alles verbieden en ik heb me ook aan de wet te houden. Daarnaast hebben we ook allemaal het goede voorbeeld te geven aan onze leerlingen.
Wanneer ik met een appel op de trap ga zitten kletsen met een jongere, weet ik dat dit voorbeeld meer impact heeft dan te vertellen dat het gezond is om een appel te eten. Jongeren doen niet altijd wat je zegt, maar wel heel vaak wat je doet. Om de schoolomgeving gezonder te maken liggen de grootste kansen in ons eigen voorbeeldgedrag.

Publicatiedatum: 24-04-2025