Buurtsportcoach Jochem Bijman is elke dinsdagavond vanaf 19:30 uur aanwezig op het basketbalveld op de Lupinesingel in Alphen aan den Rijn. Hij verzorgt hier de 3x3 basketbal pick up games voor iedereen van 14 t/m 50 jaar. “Kom vooral langs, kijk, sluit aan en ervaar!” aldus Bijman.

3X3 basketbal community in Alphen aan den Rijn
Het mooie van 3X3 basketbal is dat iedereen het kan spelen. Het wordt zowel op recreatief als professioneel niveau gespeeld en door spelers van jong tot oud. Dat de sport door iedereen gespeeld kan worden, ongeacht je achtergrond of ervaring met de sport, is niet het enige dat 3X3 basketbal zo toegankelijk maakt. Het is ook de sfeer die er hangt, het respect tussen de spelers onderling en de sport drijft op zelfsturing. Daarnaast heb je alleen een bal, een basket en een veld nodig. “Een community vormt zich snel. Bij het eerste sportmoment was er al een hele club mensen aanwezig om lekker de ballen. De community wordt groter en het zal niet lang meer duren tot er initiatieven ontstaan op ander momenten en op andere plekken binnen de gemeente. Er is inmiddels een groepsapp met geïnteresseerden, waar onderling al nieuwe afspraken in gemaakt worden.”

BVA Tigers in de lift
Natuurlijk biedt Alphen Vitaal dit aan in overleg met BVA Tigers, de basketbalclub uit Alphen aan den Rijn, die de afgelopen jaren een groeispurt doormaakte. En dat zal niet anders zijn nu de Nederlanders op internationaal niveau zo uitblinken. “We komen uit een onzekere periode waarin we niet wisten hoe lang we nog gebruik konden maken van onze thuislocatie Sporthal de Arena. Gelukkig hebben we vanuit de gemeente goed nieuws ontvangen en kunnen we komend seizoen gewoon gebruik blijven maken van de Arena. En met dit nieuws, konden we gelijk weer vooruitkijken. We zijn klaar voor de competitie en we kunnen weer nieuwe leden ontvangen, waarbij we vooral ook meiden en dames willen uitdagen om te komen basketballen. Waarschijnlijk starten we dit seizoen ook met rolstoelbasketbal én we zijn natuurlijk blij met de 3X3 basketbal community initiatieven vanuit Alphen Vitaal.

Grote successen zetten sporten op de kaart. Topsport inspireert! En dat gaan we zeker ook merken na de inmiddels afgelopen Olympische Spelen” Aldus Lottie Kuijt-Evers, voorzitter van BVA Tigers. De Nederlandse 3x3-basketballers, met de in Alphen woonachtige Arvin Slagter, hebben een historische gouden medaille gepakt op de Olympische Spelen. Op de Place de la Concorde in Parijs won de ploeg in een weergaloze olympische finale in overtime met 18-17 van gastland Frankrijk. “Een betere promotie van je sport kun je niet wensen!”



Wat is 3x3-basketbal?
3x3 basketbal is een aparte discipline binnen de basketbalsport en hanteert dan ook andere regels dan het traditionele (5-5) basketbal.  Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er door twee teams van drie spelers tegen elkaar gespeeld. De wedstrijden spelen zich af op een half basketbalveld op één basket. Een wedstrijd duurt maximaal 10 minuten of totdat een van de teams 21 punten heeft gescoord. 

Publicatiedatum: 18-08-2024