Advies over sporthulpmiddelen
In een revalidatiecentrum werken mensen met medische en sporttechnische kennis. Zij kunnen een sporter en/of sportaanbieder helpen met:
- het doorverwijzen naar een leverancier van sporthulpmiddelen
- hulpmiddelen regelen
- het aanpassen van een bestaand hulpmiddel
Ook kan een sporter en/of sportaanbieder advies inwinnen bij een orthopedische instrumentenmaker, de betreffende sportbond en de buurtsportcoach.

Uniek sporten hulpmiddelen
De financiering van een sporthulpmiddel zoals een sportrolstoel of prothese is vaak een probleem. Waar moet je zijn voor een vergoeding? En krijg je wel een vergoeding. Zonder (geschikt) sporthulpmiddel is sporten of bewegen voor velen niet mogelijk. De organisatie Uniek Sporten vindt dit onacceptabel. Daarom hebben zij met steun van het ministerie van VWS Uniek Sporten Hulpmiddelen opgezet. Dat biedt hen de mogelijkheid om jou te steunen.

Vergoeding van aangepast sporten
Als je wilt sporten of bewegen, dan kost dat geld. Denk aan contributie, een abonnement of sportkleding. Gelukkig zijn er verschillende regelingen die kunnen helpen als je bijvoorbeeld een minimumloon hebt, om sport ook voor jou betaalbaar te maken. Heeft een sporter bij het sporten aangepaste materialen nodig zoals een sportrolstoel of speciale sportschoenen en/of er moet aangepast vervoer naar de sportclub geregeld worden; dan kan de sporter bij verschillende organisaties aankloppen voor een vergoeding voor deze extra kosten.

Gemeente
De gemeente kan een vergoeding geven vanuit de Wmo of bijzondere bijstand. Bijvoorbeeld voor:
- hulpmiddelen (zoals een sportrolstoel)
- vervoer
- een bijdrage voor het lidmaatschap van uw club of vereniging
Dit is gemeente- en persoonsafhankelijk. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente en/of de buurtsportcoach.

Zorgverzekeraar
Ook zijn er binnen de aanvullende zorgverzekering mogelijkheden voor vergoedingen voor hulpmiddelen voor aangepast sporten. Dit is afhankelijk van de keuze van de verzekeraar en de aanvullende verzekering.

Kom je na een aanvraag bij de gemeente of zorgverzekeraar geld tekort voor de aanschaf van een sporthulpmiddel, of is je aanvraag afgewezen, dien dan een aanvraag in bij Uniek Sporten Hulpmiddelen.


Bronnen voor artikel:
Home | Uniek Sporten | Sporten met een handicap!
NOC*NSF | We winnen veel met sport! (nocnsf.nl)
Fonds Gehandicaptensport | Homepagina
Home | Regelhulp - Ministerie van VWS
Allesoversport.nl I Alle kennis over sport en bewegen op één plek!

Publicatiedatum: 15-04-2024