Voorkomen is beter dan genezen
Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij senioren. Behalve lichamelijk letsel ontstaat er vaak ook een angst om nogmaals te vallen, dit zorgt mogelijk voor minder fysieke inspanning en activiteiten. Gevolg hiervan is verlies van spierkracht, coördinatie en flexibiliteit, waardoor de kans op een val juist weer toeneemt. Dit is de reden waarom Alphen Vitaal zich naast de activatie om ouderen te laten bewegen zich, met ingang van dit jaar, ook inzet op het aanbieden van fittesten en valpreventiecursussen.

Beweegaanbod
De meest effectieve vorm van valpreventie is deelname aan een beweeginterventies die zich richten op de verbetering van kracht, mobiliteit en balans. Dit zorgt ervoor dat ouderen sterker worden en dus beter hun balans kunnen houden wanneer deze wordt verstoord. “In de gemeente Alphen aan den Rijn is er bij sport- en beweegaanbieders, verzorgingstehuizen en buurthuizen veel en een divers aanbod speciaal voor de doelgroep van 65 jaar en ouder. Daar zijn we trots op. Op de website van Alphen Vitaal staat al het aanbod voor senioren centraal gepresenteerd. En heeft iemand advies nodig? Dan is er altijd de mogelijkheid om contact op te nemen met een van onze beweegmakelaars.” geeft coördinator valpreventie Djim Kromhout van Alphen Vitaal aan. “Zelf hebben wij ook een groot aanbod aan seniorenlessen en breiden we vanwege de grote vraag per direct uit met nog meer lessen. Zo start er deze week een nieuwe groep in Wijkcentrum Kerk en Zanen (Oude Wereld) en bij Speeltuin Kindervreugd (Rode Dorp).  

Valpreventiecursus
Tijdens een valpreventiecursus staat de bevordering van veiligheid, stabiliteitsoefeningen, maar ook plezierbeleving centraal. Er wordt gewerkt met en aan het lichaam, maar er is ook focus op de situatie op- en rond het huis. Een cursus bestaat uit enkele groepslessen. Deze cursussen worden verdeeld over het jaar en de gehele gemeente aangeboden. Komende maand starten we cursussen op in Benthuizen, Hazerswoude-Rijndijk en Alphen aan den Rijn.

Fittesten
Verdeeld over het jaar en de gehele gemeente worden fittesten afgenomen. De bloeddruk, het gewicht, de conditie, de flexibiliteit, de coördinatie en kracht wordt gemeten. Na de test is er de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met een buurtsportcoach voor een beweegadvies. Uit de test zal ook blijken of er een verhoogd valrisico is en mogelijk een deelname aan een valpreventiecursus geadviseerd worden. “De eerstvolgende fittest staat gepland op 29 april in Koudekerk aan den Rijn, hier kan nog voor worden ingeschreven”.

Klik HIER voor meer informatie over beweegaanbod, valpreventiecursussen en fittesten.


Publicatiedatum: 25-03-2024