Publicatiedatum: 12-11-2023

Vitaliteit betekent letterlijk Levenskracht; afgeleid van het Latijnse woord ‘Vita’ wat leven betekend. Volgens onderzoek van TNO (Wat is vitaliteit en hoe is het te meten?) gaat vitaliteit vooral om de volgende aspecten: fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel en inspirationeel (bijvoorbeeld: zingeving, balans werk en privé). Vitaliteit is dus meer dan gezond en fit zijn en heeft te maken met veel aspecten die van invloed zijn op het werk. Vitale medewerkers zijn van belang voor een succesvolle organisatie.

Kerndimensies Vitaliteit

Vitaliteit op de werkvloer bereik je niet in een handomdraai, wel kun je direct in actie komen om vitaliteit te bevorderen. Je kunt met de volgende kerndimensies van vitaliteit direct aan de slag gaan:
Energie: gekenmerkt door je energieker voelen
Motivatie: door doelen te stellen en moeite te doen deze te behalen
Veerkracht: het vermogen om met dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan

Hoe bevorder je energie, motivatie en veerkracht?

  1. Zet Vitaliteit op de kaart. Laat medewerkers meedenken, want dit zorgt ook voor gezamenlijke verantwoordelijkheid.
  2. Zorg voor een prettige en veilige werkplek. De basis moet goed zijn. Vooral voor opbouw van veerkracht.
  3. Bevorder werkplezier. Medewerkers die plezier hebben in hun werk, zullen meer energie en motivatie krijgen. Lees hier tips voor meer werkplezier: 5 manieren om werkplezier te stimuleren (ondernemenmetpersoneel.nl)
  4. Beloon vitale medewerkers. Een jaar lang niet ziekgemeld, dan ontvang je een bonus. Dit stimuleert andere medewerkers.
  5. Motiveer je team. Motivatie is persoonsgebonden. Wanneer jij de intrinsieke motivatie van je medewerkers kent, kun je hierop inspelen.